
Houtebeen – over het leven van Cornelis Jol, admiraal van de Nederlandse zeemacht 1e helft 17e eeuw
Op 1 december 2013 vond in gebouw Dukdalf voor een kleine 200 bezoekers de première plaats van het muziektheaterstuk ‘Houtebeen’, gecomponeerd door de Amerikaanse componist John Franceschina. Dat de première in Den Helder plaatsvond, is niet geheel toevallig. De hoofdpersoon, Cornelis Jol en Scheveninger van geboorte, was in de eerste helft van 17e eeuw namelijk admiraal van de Nederlandse zeemacht. Zoals de directeur van het Marinemuseum, Harry de Bles, in zijn inleiding opmerkte, paste het verhaal over Houtebeen prachtig in dit jubileumjaar van de Marine, waarin gevierd wordt dat de Nederlandse zeemacht 525 jaar bestaat. Ook de relatie met de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden mag niet ontbreken, daar de Koninklijke Marine op 30 november 2013 ruime medewerking verleende aan de herdenking van de landing van de Prins van Oranje in Scheveningen op 30 november 1813.
Houtebeen is een indrukwekkende symfonische compositie (speciaal van een buitenstaander niet opgegroeid met onze vaderlandse cultuur en geschiedenis) die door het totale ensemble op een voortreffelijke wijze werd vertolkt. Met muzikaal zeer veel nuances, zowel melodisch als klankkleuren, prachtige koralen uitgevoerd door koor, solist en orkest. Grote delen van de compositie lijken geschreven voor het nog te verfilmen verhaal van Houtebeen, want de muziek prikkelt je fantasie, uiteraard grotendeels geholpen door de goed getimede technische presentatie en het verhaal van de verteller om muziek en geschiedenis met elkaar te verbinden en elkaar aan te vullen.
Uitvoeringen
22 november 2013 – Hooge Burch – Zwammerdam – Try-out
1 december 2013 – Marine Museum – Den Helder – Première
12 januari 2014 – St. Catharijnekerk – Brielle
2 februari 2014 – Laurenskerk – Rotterdam
8 maart 2014 – Nieuwe Badkapel – Scheveningen
5 april 2014 – Bataviawerf – Lelystad
16 november 2014 – Willem de Zwijgerkerk – Amsterdam
13 december 2014 – MAS (Museum aan de Stroom) – Antwerpen
Reacties
De reacties die wij naar aanleiding van deze première ontvingen, waren overweldigend. Wij noemen er hier enkele.
I just wanted to wish you, Sergé, the orchestra, the strings, the Coolsingers, the percussionists, the synthesizer player, and everyone involved with Houtebeen a very successful and happy premiere tomorrow. I hope that the piece draws a large and receptive audience that appreciates your hard work. And many thanks again for bringing the Houtebeen score to life.
– John Franceschina, componistDe compositie stelt ongetwijfeld hoge eisen aan de uitvoering, maar het accordeonorkest samen met de strijkers, slagwerkers en subtiele toevoegingen van de synthesizer hebben daar met ogenschijnlijk gemak aan kunnen voldoen en dat verraadt vakmanschap samen met een gedegen voorbereiding en een gedreven directie, met alle muzikale puntjes op de i.
Belangrijk voor een uitvoering is: hoe komt het geluid op het publiek over? Ook daar was niets aan het toeval overgelaten. De geluidsman wist de juiste accenten te zetten en het geheel maakte een zeer natuurlijke indruk. Met zijn 22 microfoons zal hij een uitstekende registratie hebben kunnen maken, waarvan ik het eindresultaat graag t.z.t. tegemoet zie.
Kortom, een felicitatie met de uitvoering van deze compositie is op zijn plaats.
– Hans Pijlman uit NieuwveenGraag wil ik het projectorkest Alphen Opus 2, dirigent Sergé Latychev en alle medewerkers nogmaals complimenteren met het geweldige project Houtebeen, gecomponeerd door de Amerikaanse musicus John Franceschina. Voortreffelijk uitgevoerde première op 1 december bij de Koninklijke Marine te Den Helder. Wat fantastisch hoe dat allemaal is opgezet met mooie beeldprojecties, verteller, strijkersensemble en mannenkoor. Ik ervaar het als een groot voorrecht om Alphen Opus 2 te mogen beschouwen als een boegbeeld voor de NOVAM en vertrouw op een voortzetting en mogelijk versteviging van de goede relatie.
Dit project is voor mij een voorbeeld van een originele, eigentijdse en toekomstgerichte aanpak in de accordeonwereld. Een dergelijk project opzetten vereist veel durf en doorzettingsvermogen. Maar het mikken op artistieke kwaliteit en vernieuwing kan niet anders dan vruchten afwerpen en betekent een verrijking voor de amateurmuziek. Overigens in dit geval amateurmuziek op een welhaast professioneel niveau.
– Joop van Strien, voorzitter van de NOVAM (Nederlandse OrganIsatie voor Accordeon en Mondharmonica)