Nieuws

Vuurwerk – gebaseerd op een schilderij van Vincent van Gogh

De beroemde Amerikaanse componist John Franceschina, huiscomponist van Opus 2, schrijft al jaren interessante projecten voor het ensemble: combinaties met beeldende kunst, strijkers, blazers, toneel, groot slagwerk, zang en verteller.  De onlangs door hem geschreven compositie ‘Vuurwerk’ is opgedragen aan het ensemble en haar artistiek leider.

Vuurwerk is gebaseerd op een schilderij van Vincent van Gogh ter herdenking van de 100ste verjaardag van de Franse revolutie. In dit fascinerende werk zijn fragmenten van de Marseillaise te horen. De driekleur blauw/wit/rood komt terug in clusters als ook de sfeer van Parijs in die tijd. Met het verschijnen en verdwijnen van melodische fragmenten geeft de componist de gekwelde geest van Van Gogh weer. Naast Vuurwerk staan andere nieuw geschreven werken op het programma o.a. van Alexander Comitas.

Vanuit de overtuiging dat hedendaagse muziek, naast andere moderne kunstuitingen een stevige plek moet hebben in de samenleving, voert Opus 2 werk van tijdgenoten uit. Naast eigentijdse muziek speelt het ensemble ander gerenommeerd repertoire, vaak in bijzondere cross-overs. Het afgelopen jaar stond het ensemble samen met het Noord Hollands Blazers Ensemble en een beeldend kunstenaar op diverse podia in Nederland in het kader van een nieuw geschreven project ‘Carnaval’.

Uitvoeringen:

29 januari 2017 – Peperbus – Leidschendam
18 december 2016 – Dubbelconcert Grand Café De Haven – Zwammerdam
27 november 2016 – Première Van Gogh Kerk – Etten-Leur
20 november 2016 – Try-out Theater Castellum – Alphen a/d Rijn

Copyright Alphen Opus 2
2014