Componist Eduard de Boer

Eduard de Boer (geboren 1957) studeerde piano hij Thorn Bollen en compositie hij Hans Kox aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door lessen in orkestdirectie hij Anton Kersjes aan het Maastrichts Conservatorium. Van 1981 tot 1990 werkte hij als freelance pianist voornamelijk voor de orkesten en het koor van de Nederlandse Omroep. Daarna besloot hij zich geheel aan het componeren te wijden.

Sinds 1981 componeert De Boer voornamelijk in opdracht, veelal onder het pseudoniem Alexander Cornitas. Zo schreef hij een orkest ouverture ter gelegenheid van de opening van het Muziekcentrum van Enschede in 1988, een cantate (The Wedding of the Moon and Sun) voor het openingsseizoen van het Eindhovense Frits Philips Muziekcentrum (1992) en een vioolconcert voor de opening van de Concertzaal van Tilburg, in 1996. Voor de Eureka conferentie van Europese ministers in Rotterdam (1991) schreef bij de Fantasie-Ouverture Eureka!. Tot op heden schreef hij drie opera’s, drie symfonieën, twee balletten, twee vioolconcerten, twee strijkkwartetten en vele andere werken, waaronder vele composities met name voor blaasorkest, voor koor en voor symfonieorkest.

Diverse van zijn werken voor blaasorkest zijn geselecteerd als verplicht werk voor de concertafdeling tijdens het ‘Wereld Muziek Concours’ WMC in Kerkrade: zijn Armeense Rapsodie No I in 1995, A Night on Culbin Sands in 2001, Brass voor fanfareorkest in 2009 en Vita Aeterna, eveneens voor fanfareorkest in 2013. In mei 2012 diende zijn compositie Vita Aeterna Variations als verplicht werk tijdens de European Brass Band Competition EBBC in de Rotterdamse Doelen. Dit werk was tevens verplicht werk tijdens het Championnat National de France in januari 2014 in Yvetot, tijdens de British Open in september 2014 in de Birrningham Symphony Hall, en in juli 2015 tijdens de New Zealand National Championships te Rotorua. In januari 2015 werd het als uitslag van een publieksstemming met ruime meerderheid door het Britse internettijdschrift voor brassband muziek 4barsrest.com uitgeroepen tot test piece of the year 2014 en staat nu op de longlist van beste verplichte werken voor brassband uit de periode 2003 – 2019.

De verdiensten van De Boer op het gebied van de blaasmuziek hebben in 2017 geleid tot toekenning van de BUMA Brass Award, en tot toekenning van de Premio de Santa Cecilia door de Asociación de Amigos de la Musica de Yecla in december 2018.

De Boer’s compositie The Symphonic Colour Factory voor verteller en symfonieorkest won in oktober 2018 de eerste prijs van het Peter en de Wolf compositieconcours voor muziek voor kinderen in Jekaterinenburg, Rusland.

Naast zijn compositorische werkzaamheden is De Boer ook actief als pianist en dirigent van eigen werk, als arrangeur, als opnameleider en als jurylid bij compositieconcoursen. Tevens geeft hij regelmatig lezingen, cursussen en workshops over componeren en aanverwante onderwerpen. Aan het Leopold-Mozart-Zentrum van de Universiteit van Augsburg doceert hij de vakken Grundlagen der Komposition en Praktische Harmonielehre.

Meer informatie is te vinden op www.eduarddeboer.org.

Copyright Alphen Opus 2
2014